01 Maj

Relacja z uroczystości upamiętnienia uczestników operacji lotniczej „Weller” 7 w Grabowie nad Pilicą

Uroczystości rozpoczęły się o złożenia kwiatów pod płytą poświęconą uczestnikom operacji „Weller 7” przy Urzędzie Gminy w Grabowie. Dokonali tego przedstawiciele naszej Fundacji  oraz przedstawiciele innych zaproszonych delegacji. Następnie w Paprotni rozpoczęła się uroczysta msza polowa po której zaprezentowany został specjalny program przygotowany przez zaproszonych uczniów. Zaprezentowana została  też wystawa o Cichociemnym poruczniku Tadeuszu Kobylińskim „Hienie”, który skok do Kraju wykonał właśnie w Paprotni. Zdjęcia i dokumenty podarowała Fundacji pani Krystyna Havard z rodziny porucznika Tadeusza Kobylińskiego, która dysponuje prawami do zdjęć.
Wystawę przygotował Pan Benon Bujnowski, wicedyrektor Domu Kultury numer 2 w Lublinie oraz Pan Sławomir Snopek. Całość zakończyły wystąpienia wybranych gości.  Całość uroczystości zakończył pokaz skoków spadochronowych wykonany w okolicy gdzie 71 lat temu dokonano zrzutu Cichociemnych.

Fundacja im. Cichociemnych Spadochroniarzy Armii Krajowej składa serdeczne podziękowania tym, którzy przyczynili się do urzeczywistnienia uroczystości poświęconej operacji lotniczej „Weller 7”:

Firmie Militaria.pl sponsorowi uroczystości,
Rodzinom Cichociemnych,
Żołnierzom Szarych Szeregów,
Pani Alicji Obrębowskiej,
Państwu Ewie i Piotrowi Mrazkom,
Posłowi na Sejm RP panu Dariuszowi Bąkowi,
Harcerzom z Okęcia,
Związkowi Polskich Spadochroniarzy – Oddział z Warszawy,
Żołnierzom Jednostki Wojskowej GROM,
Staroście powiatu Kozienickiego panu Januszowi Stąpórowi,
Nadleśnictwu Dobieszyn,
Wójtowi Gminy Głowaczów Panu Grzegorzowi Małaśnickiemu,
Zespołowi Szkół w Grabowie nad Pilicą,
Księdzu Stanisławowi Drągowi,
Ochotniczej Straży Pożarnej z Lipy,
Policji z Kozienic,
Służbom Medycznym z Kozienic,
Wszystkim osobom, które uczciły pamięć uczestników operacji lotniczej „Weller 7”.

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami z tej uroczystości, wykonanymi przez Panią Sylwię, które prezentowane są w naszej Galerii.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.